Para Badminton

Lima2019-August28-Badminton-Roussy-DH-923775

Το Para badminton, αν και υπάρχει ως άθλημα πάνω από δέκα χρόνια, ως επίσημο Παραολυμπιακό άθλημα συμπεριλήφθεκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo το 2020. Όπως και στο badminton, οι αθλητές του Para badminton αγωνίζονται σε μονά ανδρών και γυναικών, σε διπλά ανδρών και γυναικών και σε διπλά μικτά. Οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία τους για να υπάρχει ένας όσο γίνεται πιο δίκαιος ανταγωνισμός. Στο Para badminton υπάρχουν έξι κατηγορίες:

Wheelchair 1 (WH1): Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν αμαξίδιο για να παίξουν Badminton, έχουν αναπηρία στα κάτω άκρα αλλά και περιορισμένη λειτουργικότητα στον κορμό.

Wheelchair 2 (WH2): Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας είναι σαν της πρώτης αλλά με πολύ καλύτερο, δηλαδή περισσότερο λειτουργικό κορμό.

Standing Lower 3 (SL3):  Σε αυτή την κατηγορία ο αθλητής παίζει από όρθια στάση. Ο παίκτης μπορεί να έχει αναπηρία σε ένα ή και στα δύο κάτω άκρα και παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην κίνηση και ισορροπία.

Standing Lower 4 (SL4): Μια δεύτερη κατηγορία από όρθια στάση όπου όμως ο αθλητής έχει μικρότερη αναπηρία σε σύγκριση με την SL3. Ο αθλητής μπορεί να έχει μειωμένη δύναμη σε ένα ή και στα δύο κάτω άκρα και μια μικρή δυσκολία στην κίνηση και ισορροπία.

Stranding Upper (SU5): Ο αθλητής σε αυτή την κατηγορία έχει αναπηρία στα άνω άκρα.

Short Stature (SH6):  Σε αυτή την κατηγορία αγωνίζονται αθλητές με μικρό ανάστημα λόγω της γενετικής τους κατάστασης που αναφέρεται ως «νανισμός».

Αν και στο εξωτερικό το Para badminton είναι αρκετά διαδεδομένο, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε. Από το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί τρία Πανελλήνια Πρωταθλήματα με τη συμμετοχή των αθλητών/αθλητριών σε κάθε ένα από αυτά να κυμαίνεται από 10 έως 15 άτομα. Με δεδομένο το πλήθος των ατόμων με αναπηρίες στην χώρα μας και την ευχάριστη και προσιτή σε αυτά φύση του αθλήματος, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για το Para badminton στην Ελλάδα. Αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Σωματείων Αντιπτέρισης (Ε.Ο.Φ.Σ.Α.) σε συνεργασία με την Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ).

Main composition [HD 1920x1080]Ο «Κότινος» είναι Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Αλεξανδρούπολης, με μέλη από όλο το νομό Έβρου, όντας ο μοναδικός Αθλητικός Σύλλογος που υπάρχει στο νομό για Άτομα με Αναπηρία. Πήρε το όνομά του από το μοναδικό έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας: το στεφάνι αγριελιάς, σύμβολο ειρήνης, συμφιλίωσης, τιμής, αθλητικού πνεύματος και «ευ αγωνίζεσθαι». Γεννήθηκε το 2010, όταν η ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου Έλσα Ταχαή, έχοντας χάσει το πόδι της σε τροχαίο ατύχημα, αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να μπορούν οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας και με κάθε είδους αναπηρία, να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες πρόσβασης σε αθλητικούς χώρους, ένταξη στο θεσμοθετημένο αθλητισμό και ισότιμη συμμετοχή στην αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα. Η πρωτοβουλία της αγκαλιάστηκε από φίλους, εθελοντές προπονητές και φορείς της πόλης. Ο Α. Σ. ΑμεΑ Κότινος είναι επίσημο μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και συνεργάζεται με φορείς και συλλόγους της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο. Λειτουργεί ανεξάρτητα τμήματα κολύμβησης, στίβου, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, σκοποβολής Περισσότερα...

ETIKETA KABEIROS PISO..cdr ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ_ Print πετροπουλου_Μ+logo square ENERGY VALUE ΜΑΙΜΟΣ Ρυμενίδης Κάρτα Pic Nic Μετόχι_2LOGO_COLOR